Moderator
Kostka margaryny lub masła
1/2 kg mąki (u mnie więcej)
60 dkg drożdży
1 jajko
1/2 szkl. mleka
zapach waniliowy (nie miałam, dałam cukier waniliowy)
1/2 szkl. cukru
marmolada owocowa
Mleko wjedo garnka i delikatnie podgrzej. Do lekko ciepłego dodaj drożdże, dobrze wymieszaj. Dodaj łyżkę stołową mąli i cukru, odstaw do wyrośnięcia (ok. 10 min.).
Do miski wbij jajko, dołóż miękkie masło i zmiksuj. Następnie dodaj zaczyn, mąkę i zapach. Wyrób ciasto podsypując mąką. Wyrobione ciasto włóż do poszewki od poduszki (jaśka :-)) i zanurz w wiadrze z zminą wodą (nie wiem po co).
Kiedy ciasto wypłynie, wyjmij je z poszewki, podsyp jeszcze mąką i dobrze wyrób. z kawałkaciasta uformuj koło i podziel je na 8 części. Na każdej wyłóż łyżkę marmolady i zwiń tworząc rogalik . Piecz w temp. 180 st. ok 15 min.
Przepis z książki kucharskiej dołączanej do kropki tv (z Biedronki).
Offline
rozglądam się
ja planuję zrobić takie ciasteczka i zrobić wysyłka do niemiec ponieważ siostra mnie prosiła, szybko przesyłka dojdzie, więc ciasteczka nadal będą świeże:)
Offline