Moderator
Kostka margaryny lub mas³a
1/2 kg m±ki (u mnie wiêcej)
60 dkg dro¿d¿y
1 jajko
1/2 szkl. mleka
zapach waniliowy (nie mia³am, da³am cukier waniliowy)
1/2 szkl. cukru
marmolada owocowa
Mleko wjedo garnka i delikatnie podgrzej. Do lekko ciep³ego dodaj dro¿d¿e, dobrze wymieszaj. Dodaj ³y¿kê sto³ow± m±li i cukru, odstaw do wyro¶niêcia (ok. 10 min.).
Do miski wbij jajko, do³ó¿ miêkkie mas³o i zmiksuj. Nastêpnie dodaj zaczyn, m±kê i zapach. Wyrób ciasto podsypuj±c m±k±. Wyrobione ciasto w³ó¿ do poszewki od poduszki (ja¶ka :-)) i zanurz w wiadrze z zmin± wod± (nie wiem po co).
Kiedy ciasto wyp³ynie, wyjmij je z poszewki, podsyp jeszcze m±k± i dobrze wyrób. z kawa³kaciasta uformuj ko³o i podziel je na 8 czê¶ci. Na ka¿dej wy³ó¿ ³y¿kê marmolady i zwiñ tworz±c rogalik . Piecz w temp. 180 st. ok 15 min.
Przepis z ksi±¿ki kucharskiej do³±czanej do kropki tv (z Biedronki).
Offline
rozgl±dam siê
ja planujê zrobiæ takie ciasteczka i zrobiæ wysy³ka do niemiec poniewa¿ siostra mnie prosi³a, szybko przesy³ka dojdzie, wiêc ciasteczka nadal bêd± ¶wie¿e
Offline