Moderator
Moje dziecko nie dosta³o siê do ¿adnego przedszkola. A wpisali¶my 5. Mojej siostry (mieszka niedaleko) dziecko równie¿ siê nie dosta³o a ona wpisa³a przedszkoli 6. Wku***wiona jestem na maksa i zastanawiam siê co dalej. Z jednej strony nie staæ nas, ¿eby bez koñca p³aciæ za prywatne przedszkole, z drugiej je¶li nawet tam zostanie to jest tam wiêkszo¶æ dzieci 2 letnich i Pepe zamiast siê rozwijaæ bêdzie siê cofa³
Moderator
Majka ,a nie ma u was czego¶ takiego jak punkt przedszkolny z w³asnym jedzeniem?
Moderator
W³a¶nie do takiego punktu obecnie Pepe chodzi, tylko z wy¿ywieniem. Cena 1139 + 200 z³. logopeda. I tak co miesi±c. Za chwilê zacznê siê korzonkami ¿ywiæ w³asnorêcznie wykopanymi bo ju¿ nam ledwo kasy na ¿ycie wystarcza
Moderator
U nas taki punkt z w³asnym wy¿ywieniem kosztuje 400-450 od 8-12 ,a potem p³atny dodatkowo od godzin -wychodzi ok 600 /na miesi±c
Admin
Ja pikole, to jaki¶ hardcore :O
W Pl to dziecko najlepiej urodziæ w robocie na przerwie ¶niadaniowej a potem taszczyæ pod pach± i harataæ dalej tudzie¿ byæ w dobrych stosunkach z emerytowanymi rodzicami lub te¶ciami. Poza tym ¿eby byæ spokojn± ¿e dzieæ siê do przedszkola jednak dostanie to dobrze by by³o byæ conajmniej wdow± po kombatancie ¿yj±c± z trzech etatów przy okazji byæ przewlekle chor± i mieæ na to papier ¿eby dziecko mia³o szansê przebywaæ w grupie przedszkolnej z rówie¶nikami.
Rany boskie to¿ to s± kpiny jawne! Jak sama nazwa placówki sugeruje, przed-szkole jest przygotowaniem malucha do obowi±zku szkolnego. Chc± mieæ q¿wa wykszta³conych roboli do 67-iu? To niechby zapewnili chocia¿ te podstawowe warunki. Ja ju¿ chyba nie zrozumiem tego polskiego systemu, mam na to stanowczo za ciasn± ³epetyznê. Rz±d alarmuje ¿e rodzi siê za ma³o ludzi i nie bêdzie komu gibaæ na emerytury? No ale jak te dzieci wychowaæ!?
Moderator
Dzisiaj rozmawia³am z babk± na placu zabaw, która mówi³a, ¿e jej córka wpisa³a 16 przedszkoli, syn nie dosta³ siê do ¿adnego :-).
Podobno w mojej dzielnicy do przedszkola nie dosta³o siê 470 dzieci
rozgl±dam siê
Maja te¿ siê nie dosta³a do przedszkola.. córka nauczycielki przedszkola nie dostaje sie do przedszkola.. ehhh.. rece mi opad³y. Jedyne prywatne przedszkole na które nas staæ- 700z³ z wy¿ywieniem, te¿ ju¿ nie ma miejsc. Tzn w zwi±zku z tym, ¿e chodzili¶my tam do Akademii Malucha to Majka jest pierwsza na li¶cie rezerwowej wiêc jest nadzieja. Ale jak sobie pomy¶le, ¿e prawie po³owa mojej pensji pójdzie na przedszkole to mi sie s³abo robi.. a jak pomy¶lê ile bêdzie chorowaæ a p³acic i tak bêdzie trzeba to ju¿ w ogóle
rozgl±dam siê
u Nas tez ma³y do prywatnego ale 540z³ miesiecznie z wyzywieniem..chodz iwadomo pañstwowe wysz³o by taniej..skandal z tymi przeczkolami..a Oni chc± ¿eby¶my mieli wiêcej dzieci..ciekzawe za co
=============
Super zabawa kitesurfing hel
rozgl±dam siê
Ja dziecko zaprowadzi³am w tym roku do przedszkola pierwszy raz i zapisa³am na dodatkowy jêzyk angielski lublin i póki co jest zadowolone:)
rozgl±dam siê
ja swoje dziecko te¿ zapisa³am na angielski, ale indywidualne zajêcia z t³umacz toruñ angielski, mam nadzieje, ¿e moja ma³a wyci±gnie co¶ z tych zajêæ
rozgl±dam siê
ja dziecko zapisa³am do przedszkola i fajnie bo znalaz³ fajnych znajomych i teraz zamierzam zorganizowaæ mu urodziny dziecka warszawa
rozgl±dam siê
Ostatnio jak by³em w przedszkolu mojej córki widzia³em og³oszenie warsztatów fotograficznych. Podobno s± bardzo fajne i bezp³atne. Ta spo³eczno¶æ fotograficzna jest spora i nale¿± do niej chyba nie tylko doro¶li. A wy jakie macie opinie na ten temat? Warto zapisaæ tam dzieci?
rozgl±dam siê
mnie siê udalo zapisaæ dziecko tam gdzie chcia³am - do Puchatka na Pe³czynskiego. ale jakbym jeszcze z tym zwleka³a to by³by ju¿ problem.... przedszkole bardzo fajne, wiêc siê cieszê ¿e sie udalo!
rozsiad³am siê
Witam, w przedszkolu, do którego chodzi moja córka nie ma logopedy. Zauwa¿y³am, ¿e od d³u¿szego czasu dziecko ma problem z wymow±. Czy kto¶ zna sprawdzonego logopeda katowice?
rozsiad³am siê
Mo¿e spróbuj zapisaæ siê u prywatne przedszkole ursynów. Ostatnio zapisywa³am dziecko i mieli jeszcze kilka wolnych terminów. Mo¿esz te¿ skontaktowaæ siê z nimi tutaj -> https://domekelfow.pl/