Admin
Moim zdaniem najlepsze ciasto na pierogi
3 szklanki m±ki, 3/4 szklanki wrz±cej wody, 1/4 szklanki zimnej wody, 1/2 ³y¿eczki soli
M±kê przesiaæ z sol± do miski. Wlaæ wrz±tek, szybko zamieszaæ widelcem (bêd± grudki), przykryæ ¶cierczk±, odstawiæ na 5 minut. Wlaæ zimn± wodê, zamieszaæ widelcem (bêd± grudki), przykryæ, odstawiæ na 15 minut. Zagnie¶c ciasto, wygniataæ oko³o 5 minut. Powinno byæ ono elastyczne i jednolite.
i farsz... najlepsiejszy wg mojego mê¿czyzny
-8-9 ziemniaków
-0,5 kg kapusty kiszonej
- 1 du¿a cebula
-20 dag boczku wêdzonego
- sól, pieprz
Obieramy ziemniaki, kroimy je i gotujemy w lekko osolonej wodzie.Odcedzamy, odstawiamy do wystudzenia. Przepuszczamy przez praskê. Boczek kroimy w kostkê, wrzucamy do rondelka i wytapiamy t³uszcz- po czym dodajemy do ziemniaków. Kapustê kiszon± przep³ukaæ, odcedziæ, posiekaæ no¿em i wrzuciæ do rondelka po boczku, zalaæ szklank± wody i dusiæ pod przykryciem do miêkko¶ci kapusty. na patelni zarumieniæ pokrojona w kostkê cebulê (na oleju) i cebulê tez dorzuciæ do zmiemniaków. Kapustê -odcedziæ i wycisn±c z nadmiaru wody-dodaæ do ziemniaków. Ca³o¶æ mieszamy na jednolita masê (najlepiej rêkami)dodaæ sól, pieprz i farsz gotowy.
i mój ulubiony, miêsny inaczej
-dwie podwójne piersi z kurczaka
-400g pieczarek
-¶rednia cebula
-sól, pieprz
Piersi ugotowaæ, pieczarki pokrojone na ma³e kawa³ki podsma¿yæ razem z pokrojon± cebulk±. Przepu¶ciæ przez praskê i doprawiæ sol± i pieprzem.
Tego farszu u¿ywam tez do krokietów
Offline
rozgl±dam siê
Czytasz mi w my¶lach... chodza za mna pyszne pierogi.. no to przepis ju¿ mam, teraz trzeba je zrobiæ
Offline
rozgl±dam siê
ja mam skwareczki w lodówce. jak kto¶ mi podrzuci trochê pierogów to chêtnie podzielê siê skwareczkami
Offline