Moim zdaniem najlepsze ciasto na pierogi 15_8_200v
3 szklanki mąki, 3/4 szklanki wrzącej wody, 1/4 szklanki zimnej wody, 1/2 łyżeczki soli
Mąkę przesiać z solą do miski. Wlać wrzątek, szybko zamieszać widelcem (będą grudki), przykryć ścierczką, odstawić na 5 minut. Wlać zimną wodę, zamieszać widelcem (będą grudki), przykryć, odstawić na 15 minut. Zagnieśc ciasto, wygniatać około 5 minut. Powinno być ono elastyczne i jednolite.
i farsz... najlepsiejszy wg mojego mężczyzny ;)
-8-9 ziemniaków -0,5 kg kapusty kiszonej - 1 duża cebula -20 dag boczku wędzonego - sól, pieprz
Obieramy ziemniaki, kroimy je i gotujemy w lekko osolonej wodzie.Odcedzamy, odstawiamy do wystudzenia. Przepuszczamy przez praskę. Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy do rondelka i wytapiamy tłuszcz- po czym dodajemy do ziemniaków. Kapustę kiszoną przepłukać, odcedzić, posiekać nożem i wrzucić do rondelka po boczku, zalać szklanką wody i dusić pod przykryciem do miękkości kapusty. na patelni zarumienić pokrojona w kostkę cebulę (na oleju) i cebulę tez dorzucić do zmiemniaków. Kapustę -odcedzić i wycisnąc z nadmiaru wody-dodać do ziemniaków. Całość mieszamy na jednolita masę (najlepiej rękami)dodać sól, pieprz i farsz gotowy.
i mój ulubiony, mięsny inaczej :D
-dwie podwójne piersi z kurczaka -400g pieczarek -średnia cebula -sól, pieprz
Piersi ugotować, pieczarki pokrojone na małe kawałki podsmażyć razem z pokrojoną cebulką. Przepuścić przez praskę i doprawić solą i pieprzem.
Tego farszu używam tez do krokietów ;)
|